Sztuka zdrowego odżywiania polega
na systematycznym dostarczaniu do naszego organizmu odpowiednio
skomponowanych posiłków. I ważne, aby liczba tych posiłków była stała
(najlepiej 5) i najlepiej zjadana o stałych porach. Jest to niezmiernie
ważne szczególnie dla osób pracujących, aktywnych, ale nie zapominajmy o
uczęszczających do szkół dzieciach. Wręczenie dziecku "piątki" aby coś
sobie kupiło w sklepiku szkolnym albo w drodze do szkoły nie jest dobrym
rozwiązaniem. Trzeba pamiętać, że uczące się dziecko potrzebuje
energii, która będzie utrzymywała się na stałym poziomie przez wszystkie
lekcje. Dlatego tak ważne jest dostarczenie drugiego śniadania -
wartościowego posiłku, aby nasza pociecha do obiadu mogła sprawnie
funkcjonować, być aktywna i mieć energię.
Co
najlepiej sprawdzi się jako drugie śniadanie? Oczywiście musimy
uwzględnić preferencje smakowe naszych dzieci, żeby nie znaleźć stosu
"drugich śniadań" za łóżkiem swojej pociechy podczas sprzątania. Bo i
takie historie słyszałam :)
Drugie
śniadanie nie musi obfite, czasem wystarczy lekka, lecz pożywna
przekąska. Pamiętajmy, że ma ono za zadanie zregenerować siły dziecka,
ale także uzupełnić płyny. Co do napojów, to w szkole najlepiej sprawdzi
się woda mineralna, ewentualnie świeży sok owocowy lub owocowo -
warzywny. Na szkolne sklepiki nie liczyłabym w tej materii więc lepiej
dziecko zaopatrzyć samemu w picie. Jeśli jednak nasza pociecha nie lubi
wody ani soków, to może zabrać herbatę, najlepiej owocową, ziołową lub
zieloną.
Wracając do meritum sprawy - drugiego śniadania w roli głównej. Oto propozycje przygotowane dla szkolnych dzieci:
1. Do przygotowania "na szybko" tuż przed wyjściem do szkoły:
-
kanapka z pieczywa pełnoziarnistego lub bagietki z wysokogatunkową
wędliną, plaster pomidora, sałaty (można modyfikować, komponując własne
wersje z serem żółtym, ogórkiem, pastą śniadaniową)
-
przykładowe pasty - jajeczna z rzodkiewką, awokado z cebulą, tuńczykowa
z pietruszką i kukurydzą, pomidorowa z bazylią, soczewicowa z marchewką
i cebulą, makrelowa z ogórkiem kiszonym
- pieczywo chrupkie (razowe, orkiszowe, z pestkami dyni itp.) z wysokogatunkową wędliną i dodatkiem warzyw
- owoce luzem - jabłko, banan, gruszka, mandarynka, plasterki kiwi, brzoskwini, winogrona
-
sałatka owocowa - kawałki dowolnych owoców, np. jabłko, banan, kiwi,
grapefruit, granat posypane mieszanką płatków orkiszowych, jęczmiennych,
owsianych lub z listkami szpinaku
- jogurt naturalny z dodatkiem owoców suszonych - figi, daktyle, morele, jabłka
2. Do przygotowania dzień wcześniej:
- naleśniki z mąki orkiszowej (unikajmy mąki białej) z dżemem, nadzieniem mięsnym lub warzywnym
-
ciastka domowej roboty - muffinki słodkie lub warzywne, pierniki,
ciastka owsiane, ciastka musli, szarlotka, herbatniki pełnoziarniste,
tarta
- placki z kaszy jaglanej, gryczanej z ulubionymi dodatkami, np. owocami suszonymi
- racuszki jabłkowo - cynamonowe
-
sałatki na bazie makaronu, ryżu lub ulubionej kaszy z dodatkiem np.
papryki czerwonej, groszku zielonego, brokuła, pora, ananasa, pomidorków
koktajlowych, oliwek, soczewicy, fasoli lub z kawałkami kurczaka,
indyka, szynki, wędzonego łososia, ziół
- mieszanka duszonych warzyw, ugotowana kolba kukurydzy
- mus owocowy
- koreczki serowe z innymi dodatkami - wędliną, oliwkami, papryką,
Dodatkiem do drugich śniadań mogą być również wszelkie orzechy, rodzynki i inne bakalie, owoce suszone, kiełki warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz