DRUGIE ŚNIADANIE

Sztuka zdrowego odżywiania polega na systematycznym dostarczaniu do naszego organizmu odpowiednio skomponowanych posiłków. I ważne, aby liczba tych posiłków była stała (najlepiej 5) i najlepiej zjadana o stałych porach. Jest to niezmiernie ważne szczególnie dla osób pracujących, aktywnych, ale nie zapominajmy o uczęszczających do szkół dzieciach. Wręczenie dziecku "piątki" aby coś sobie kupiło w sklepiku szkolnym albo w drodze do szkoły nie jest dobrym rozwiązaniem. Trzeba pamiętać, że uczące się dziecko potrzebuje energii, która będzie utrzymywała się na stałym poziomie przez wszystkie lekcje. Dlatego tak ważne jest dostarczenie drugiego śniadania - wartościowego posiłku, aby nasza pociecha do obiadu mogła sprawnie funkcjonować, być aktywna i mieć energię.

Co najlepiej sprawdzi się jako drugie śniadanie? Oczywiście musimy uwzględnić preferencje smakowe naszych dzieci, żeby nie znaleźć stosu "drugich śniadań" za łóżkiem swojej pociechy podczas sprzątania. Bo i takie historie słyszałam :)
Drugie śniadanie nie musi obfite, czasem wystarczy lekka, lecz pożywna przekąska. Pamiętajmy, że ma ono za zadanie zregenerować siły dziecka, ale także uzupełnić płyny. Co do napojów, to w szkole najlepiej sprawdzi się woda mineralna, ewentualnie świeży sok owocowy lub owocowo - warzywny. Na szkolne sklepiki nie liczyłabym w tej materii więc lepiej dziecko zaopatrzyć samemu w picie. Jeśli jednak nasza pociecha nie lubi wody ani soków, to może zabrać herbatę, najlepiej owocową, ziołową lub zieloną.

Wracając do meritum sprawy - drugiego śniadania w roli głównej. Oto propozycje przygotowane dla szkolnych dzieci:

1. Do przygotowania "na szybko" tuż przed wyjściem do szkoły:
- kanapka z pieczywa pełnoziarnistego lub bagietki z wysokogatunkową wędliną, plaster pomidora, sałaty (można modyfikować, komponując własne wersje z serem żółtym, ogórkiem, pastą śniadaniową)
- przykładowe pasty - jajeczna z rzodkiewką, awokado z cebulą, tuńczykowa z pietruszką i kukurydzą, pomidorowa z bazylią, soczewicowa z marchewką i cebulą, makrelowa z ogórkiem kiszonym
- pieczywo chrupkie (razowe, orkiszowe, z pestkami dyni itp.) z wysokogatunkową wędliną i dodatkiem warzyw
- owoce luzem - jabłko, banan, gruszka, mandarynka, plasterki kiwi, brzoskwini, winogrona
- sałatka owocowa - kawałki dowolnych owoców, np. jabłko, banan, kiwi, grapefruit, granat posypane mieszanką płatków orkiszowych, jęczmiennych, owsianych lub z listkami szpinaku
- jogurt naturalny z dodatkiem owoców suszonych - figi, daktyle, morele, jabłka



2. Do przygotowania dzień wcześniej:
- naleśniki z mąki orkiszowej (unikajmy mąki białej) z dżemem, nadzieniem mięsnym lub warzywnym
- ciastka domowej roboty - muffinki słodkie lub warzywne, pierniki, ciastka owsiane, ciastka musli, szarlotka, herbatniki pełnoziarniste, tarta
- placki z kaszy jaglanej, gryczanej z ulubionymi dodatkami, np. owocami suszonymi
- racuszki jabłkowo - cynamonowe
- sałatki na bazie makaronu, ryżu lub ulubionej kaszy z dodatkiem np. papryki czerwonej, groszku zielonego, brokuła, pora, ananasa, pomidorków koktajlowych, oliwek, soczewicy, fasoli lub z kawałkami kurczaka, indyka, szynki, wędzonego łososia, ziół
- mieszanka duszonych warzyw, ugotowana kolba kukurydzy
- mus owocowy
- koreczki serowe z innymi dodatkami - wędliną, oliwkami, papryką,

Dodatkiem do drugich śniadań mogą być również wszelkie orzechy, rodzynki i inne bakalie, owoce suszone, kiełki warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz