środa, 25 grudnia 2013

ZDROWY CHLEBEK ORKISZOWY

Przedstawiam Wam, zgodnie z obietnicą, przepis na mój ulubiony chleb orkiszowy. Od razu chcę przeprosić autora/autorkę, że bez wiedzy kopiuję ten przepis, ale dziś nie jestem w stanie przypomnieć sobie z jakiej strony go mam.
Zatem do przygotowania dwóch bochenków (zawsze robię od razu dwa) używam:

- 800 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczek soli
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczkę miodu (może być łyżeczka cukru)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 ml ciepłej wody
- dowolne ziarna - pestki dyni, sezam, słonecznik, siemię lniane.

Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą, następnie z pokruszonymi drożdżami (nie robię zaczynu z drożdży). Formuję dołek, wlewam oliwę, miód i wodę, dosypuję ulubione ziarna. Wyrabiam około 10 minut i przenoszę do keksówek (wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami). Ciasto trochę się klei, ale to dobry "objaw", nie należy dosypywać mąki. Formy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Przed włożeniem do piekarnika smaruję mlekiem i posypuję np. sezamem lub słonecznikiem.
Chlebek piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Do mąki orkiszowej można dodać mąkę pszenną lub inną, tak, aby razem było 800 g.

To naprawdę prosty w wykonaniu chlebek i bardzo smaczny. Pierwszy bochenek zawsze rozchodzi się z prędkością światła, zanim całkiem wystygnie :) Fajnie jest zaangażować do wyrabiania ciasta "małe rączki", to doskonała zabawa, ale także ćwiczenie dowrażliwiające dla dzieci z zaburzeniami integracji sensorycznej. Smacznego!

2 komentarze:

  1. My też, ale robimy pszenno-żytni na naturalnym zakwasie, pychota!!

    OdpowiedzUsuń