niedziela, 29 czerwca 2014

ZUPA POMIDOROWA Z KASZĄ JAGLANĄ

Od kiedy całą rodziną polubiliśmy kaszę jaglaną szukamy coraz to nowych jej zastosowań. Zupa pomidorowa z rzeczoną kaszą to doskonałe - pyszne i zdrowe połączenie. A do tego to jedna z łatwiejszych zupek no i prawie każde dziecko ja lubi. Nie będę się rozpisywać o sposobie wykonania tejże zupy bo chyba każdy potrafi zrobić swoją pomidorówkę, wspomnę tylko na jakich produktach ja się opieram, czym przyprawiam i jakie proporcje stosuję. A zatem:

- około 2,5 litra wody
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- połowa selera
- kawałek pora
- 0,5 litra passaty pomidorowej (można zastąpić przecierem pomidorowym)
- ząbek czosnku
- szklanka opłukanej kaszy jaglanej
- odrobina soli, pieprzu, czubrycy zielonej
- listki świeżej lub suszonej bazylii
- oliwa z oliwek. 

Obrane i pokrojone pomidory oraz przeciśnięty czosnek podsmażam na oliwie z oliwek, wrzucam do wywaru z jarzyn, następnie dorzucam kaszę jaglaną i gotuję około 15 minut. Kaszę można ugotować osobno lub wykorzystać zasoby z lodówki z dnia poprzedniego. Na koniec wlewam passatę pomidorową, całość przyprawiam do smaku. Zupa w takich proporcjach wychodzi dosyć gęsta. Przed podaniem można polać łyżką oliwy z oliwek. Ozdobić listkami bazylii lub zieloną pietruszką. Pycha!

4 komentarze:

  1. Pyycha:) Niedługo zaczną przydawać mi się takie przepisy jak ten ;)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorówkę uwielbia moja córka, ale do kaszy jaglanej jeszcze się nie przekonałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, masz tak jak ja jeszcze całkiem niedawno. Prawie wcale nie jadłam kaszy, ale nowe sposoby na jej przyrządzanie sprawiły że polubiłam i bardzo często siegam. A zatem próbuj próbuj i próbuj :)

      Usuń
  3. Oprócz passaty pomidorowej i czubrycy gotujemy pomidorową tak samo i także z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń