Moja dzisiejsza krajanka to świetna propozycja na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Krajanka przypomina w smaku chlebki marcepanowe, zresztą przeze mnie uwielbiane :) Tu mamy zdecydowanie zdrowszą, domową wersję. Kwestia posłodzenia jest indywidualna, ja dodaję jak zwykle połowę podanej ilości cukru, a częściej słodzę zastępczo miodem lub syropem z agawy, a ostatnio często miodem z pokrzywy. Gorąco polecam ten przepis, bo pracy naprawdę jest niewiele, a efekt wyjątkowo smaczny!
KRAJANKA MIGDAŁOWA (wg przepisu "Ciasta" Moje Gotowanie)
- 10 dag migdałów bez skórki
- 10 dag masła
- 2 jabłka
- 5 dag pistacji
- 6 łyżek mąki
- 10 dag cukru
- 3 białka
Migdały należy miksować, aż do uzyskania gęstej masy. W rondelku topimy masło, studzimy. Jabłka myjemy, suszymy i kroimy w cieniutkie plasterki (nie obieramy). Pistacje siekamy.
Mąkę mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy roztopione masło, zmiksowane migdały i białka. Ciasto przekładamy do foremek (u mnie rynienka na bagietki, ale mogą być foremki na magdalenki). W każde ciasto wkładamy kawałki jabłka i posypujemy pistacjami. Pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z foremek studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz