A zatem produkty zasadotwórcze to:
- kasza jaglana
- cytryna (to nie pomyłka!), limonka
- owoce suszone, np. morele, figi i daktyle
- kiwi
- winogrona
- ananas
- gruszki
- soki warzywne
- buraki, brokuły, szpinak
- natka pietruszki, dynia, ogórek i wiele innych.
Do produktów kwasotwórczych zaliczamy
- sery żółte
- czarna herbata, kawa, piwo, czekolada, napoje gazowane, słodzone soki owocowe
- sztuczne słodziki, cukier
- biała mąka
- drób, jagnięcina, wieprzowina, wątróbka
- grzyby
- ziemniaki i wiele innych.
Wracam do naszej bohaterki - kaszy jaglanej. To trochę zapomniany rodzaj kaszy, choć trzeba przyznać, że powoli wraca do łask w naszej polskiej kuchni. Kasza jaglana uzyskiwana jest z prosa, ma postać maleńkich żółtych ziarenek z czarną kropką. Jest bardzo bogata w witaminy z grupy B, E, lecytynę, a także substancje mineralne, takie jak potas, fosfor, żelazo. Kasza jaglana wzmacnia nerki, wpływa korzystnie na pracę stawów, reguluje pracę żołądka, śledziony. Cudownie ociepla nasz organizm. Może spełniać ważną rolę w leczeniu górnych dróg oddechowych, zarówno u dzieci jak i dorosłych. I jak już wspomniałam ma silne działanie alkalizujące nasz organizm, co jest korzystnym zjawiskiem.
Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym. To czyni ją doskonałym pokarmem dla naszych maluszków, które dopiero rozpoczynają przygodę z jedzeniem czegoś więcej niż mleko. Kaszę jaglaną można podać niemowlętom pod różną postacią. Dla tradycjonalistów w postaci gotowej kaszki w kartonie, np. Holle bez cukru bez dodatków lub z jabłkiem i gruszką. Smak kaszki można urozmaicić dodając dowolne owoce lub warzywa.
Dla "wyznawców" metody BLW kaszę w postaci sypkiej gotujemy do uzyskania bardzo gęstej konsystencji, aż uda się ją pokroić nożem. Oczywiście można ją także wzbogacić o owoce czy sok malinowy, koniecznie bez cukru i konserwantów.
Możliwości spożywania kaszy jaglanej jest dużo, niekoniecznie pod znaną, sypką postacią jako dodatek do mięsa. Możemy przyrządzić np. koktajl jaglany z dodatkiem owoców suszonych lub świeżych, zupę pomidorową z kaszą jaglaną, niedzielny rosołek z kaszą, zapiekanki. Ograniczać nas może tylko nasza wyobraźnia :) Wiele smacznych pomysłów na kaszę jaglaną można znaleźć w internecie, sama stamtąd czerpię przepisy.
Zachęcam do spożywania kaszy jaglanej i podawania jej najmłodszym i starszym dzieciom. Wpłynie to korzystnie na budowanie ich odporności i ogólnego stanu zdrowia, a także w ciekawy sposób urozmaici codzienne menu.
Na koniec jeszcze jedno, jakże mądre zdanie :) Lepiej podać dziecku na śniadanie połowę kubka koktajlu jaglanego, aniżeli całą michę słodkich płatków śniadaniowych z mlekiem. Do płatków to ja jeszcze kiedyś powrócę i się z nimi rozprawię na łamach mojego bloga ;) A zatem... smacznej jaglanki! :)
o mniam, nasza ulubiona kasza :)
OdpowiedzUsuńrobimy z niej placuszki a naszym hitem jest jaglanka zapiekana z jagodami
A my robimy mix Twoich potraw bo placuszki jaglane z jagodami :) też smakują wybornie, polecam
Usuń