Targ przypraw Eze, Francja |
Okazuje się, że zioła i rozmaite przyprawy nie tylko nie zaszkodzą dziecku, ale mogą pomóc urozmaicić smak potraw oraz wpłynąć pozytywnie na pracę wielu narządów. Z dobrodziejstw ziół korzystano już w dawnych czasach, kiedy to używano ich nie tylko do przyprawiania, ale przede wszystkim do walki z licznymi chorobami. Dziś ta sztuka jest trochę zapomniana, bo przecież w aptece można kupić leki "na wszystko", Tylko zapominamy o tym, że leczenie farmaceutykami to obciążenie dla całego organizmu, szkoda dla wielu narządów.
Przygodę z przyprawianiem dań niemowlęcych rozpoczęłam gdy Maciuś skończył 8 miesięcy. Na początku był to koper suszony, majeranek i kminek. Z czasem rozszerzyłam "ofertę przyprawową" i dodawałam bazylię, oregano oraz tymianek. Moje ulubione przyprawy to certyfikowane Przyprawy Podlaskie pochodzące z ekologicznych upraw, bez chemicznych dodatków. Oto lista przypraw najbardziej popularnych w polskiej kuchni w zależności od wieku dziecka:
po 8 miesiącu:
- koper suszony
- majeranek
- kminek
po 9 miesiącu
- bazylia
- oregano
- tymianek
- rozmaryn
- estragon
po 10 miesiącu
- koper
- cynamon
- czosnek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- szczypiorek
- rzeżucha
po 12 miesiącu
- gałka muszkatołowa
- miód (maksymalnie pół łyżeczki dziennie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz