wtorek, 12 listopada 2013

ZDROWIE W ŁYŻCE OLIWY

OLIWA Z OLIWEK

"Złoty płyn", "eliksir długowieczności" to synonimy oliwy z oliwek. Pozyskiwana z z wiecznie zielonych drzew dojrzewających w gorącym słońcu południa Europy (ale nie tylko) jest podstawą diety wszystkich Włochów i Greków. Jej doskonałe właściwości prozdrowotne wykorzystywano już w Starożytności, i do dziś możemy na szczęście używać jej w kuchni i wpływać na profilaktykę zdrowotną naszych dzieci, a nawet zapobiegać wielu chorobom.
Zawiera duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wiele witamin (A, D, E, K) tak bardzo potrzebnych w codziennej diecie, szczególnie dziecięcej. Maluchom można podawać oliwę już po 6 miesiącu w niewielkiej ilości jako dodatek do zupki. Starszym dzieciom podajemy łyżeczkę oliwy w różnej postaci, jako dodatek do zupy, jako składnik sałatki lub bezpośrednio do picia. Do spożycia na surowo należy używać oliwy z pierwszego tłoczenia Extra Virgine. Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek:

- zapobiega chorobom układu krążenia, w tym miażdżycy i chorobie wieńcowej
- przeciwdziała zakrzepom
- wykazuje działanie przeciwzapalne
- pobudza do pracy jelita i wątrobę, obniża poziom cholesterolu
- hamuje rozwój astmy i alergii
- spowalnia procesy starzenia komórek, hamuje rozwój nowotworów
- reguluje poziom cukru we krwi
- doskonale przeciwdziała zaparciom u dzieci i dorosłych poprzez regulację procesów trawienia
- korzystanie wpływa na rozwój kości u dzieci.

OLEJ Z PESTEK WINOGRON

Pestki winogron, z których tłoczy się olej, to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (między innymi wartościowych omega 3 i omega 6) oraz wielu witamin. Tym samym czyni olej z pestek winogron bardzo cennym składnikiem zdrowej dziecięcej diety. Na bazie oleju możemy przyrządzać potrawy zarówno na zimno jak i w wysokich temperaturach (używany również do smażenia). Świetnie pasują do sałatek, ale i do smażenia i pieczenia. Jego właściwości zdrowotne:

- obniża poziom złego cholesterolu
- chroni przed chorobami serca
- jako jeden z silniejszych antyutleniaczy działa odmładzająco
- posiada właściwości przeciwzapalne
- przeciwdziała powstawaniu zakrzepów żylnych

OLEJ Z PESTEK DYNI

Olej z pestek dyni jest cennym źródłem składników odżywczych tj. witamina E, B1, B2, B6, A, C, D, a także cynku, magnezu i niezwykle wartościowych nienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do spożycia na zimno jako dodatek do surówki, sałatki lub do zupy. Można również podać dziecku bezpośrednio do wypicia jedną łyżeczkę dziennie. Oto jakie ma działanie:

- stymuluje układ odpornościowy
- normalizuje apetyt u dzieci poprzez walkę z pasożytami układu trawiennego tj. owsiki, glista ludzka, tasiemiec
- reguluje gospodarkę cholesterolową
- zapobiega zaburzeniom gruczołu krokowego u mężczyzn
- wspomaga pracę wątroby
- usuwa toksyny z organizmu
- pozytywnie wpływa na rozwój układu nerwowego u dzieci
- skuteczny w schorzeniach dróg moczowych i pęcherza
- zapobiega rozwojowi raka
- ma właściwości wzmacniające dla organizmu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz