środa, 22 stycznia 2014

BROKUŁOWY TWAROŻEK

Tytułem wstępu opowiem dlaczego warto jeść brokuły. Zacznę od tego, że warzywo to zajmuje pierwsze miejsce na liście warzyw o działaniu przeciwnowotworowym (jelita grubego, prostaty, szyjki macicy, żołądka, przełyku, tchawicy, krtani). Z tego tylko powodu powinno go to czynić bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Ponadto "zielony kalafior", jak często jest nazywany, jest skarbnicą wielu cennych dla organizmu witamin, takich jak: witamina A, C, K, PP oraz witaminy z grupy B.
W brokułach znajdują się też niezwykle ważne minerały i mikroelementy (selen, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo). Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, polecane przy diecie odchudzającej. Najwięcej wartości prozdrowotnych brokuł zachowuje w stanie surowym. Zaleca się spożywanie go właśnie na surowo (można go uczynić np. składnikiem soku owocowo - warzywnego) lub po krótkim (maksymalnie 2 - minutowym) gotowaniu.

Pasta, o której dziś napiszę jest dla mnie prawdziwym zbawieniem jeśli chodzi o przemycanie brokułów dzieciom i mężowi :) Zarówno 5 - latka jak i roczny synek mają wyraźny "uraz" do brokułów, jeśli Twoje dzieci również spróbuj tego:

- pół brokułu
- pół kostki twarogu
- łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- czubryca zielona
- szczypta soli

Brokuł gotuję w nieosolonej wodzie około 1 minuty. Do miski wrzucam twaróg, podgotowany i ostudzony brokuł, łyżkę jogurtu naturalnego i wszystko razem blenduję. Pastę przyprawiam szczyptą soli, zgniecionym czosnkiem, czubrycą zieloną. Wersja dorosła może być dosolona w miarę potrzeb, choć oczywiście z solą nie należy przesadzać.

Smacznie i prosto, tak jak lubię najbardziej ;) Taka pasta może być dla dziecka doskonałym składnikiem śniadania, podana z pieczywem wieloziarnistym, połową dowolnego owocu i herbatą. W takim śniadaniu mamy wszystko co trzeba - białko, zboża, warzywo i owoc.

6 komentarzy:

  1. Kolejny super pomysł - sprawdzimy czy moim zasmakuje :). Za brokułami przepadają - jest więc szansa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję chętnie bo brokuły uwielbiamy wszyscy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam przepis i testuję na naszych podniebieniach w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje dziecko uwielbia brokuły i chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, pierwszy raz widzę połączenie brokuła z twarogiem. A, że uwielbiam wszelkie smarowidła do chleba- do wypróbowania. Koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłam i super..wszystkim smakuje ... będziemy wracać do tego przepisu na 100% , dzięki :)

    OdpowiedzUsuń