sobota, 15 marca 2014

CHIPSY BRUKSELKOWE

Dużo czasu minęło zanim postanowiłam znaleźć swój sposób na brukselkę. Ta mała kapustka w swym tradycyjnym sposobie podania - gotowana, jest dla mnie nie do przyjęcia. Nie odpowiada mi zarówno smak jak i konsystencja. A szkoda, bo brukselka to niezwykle bogate źródło witaminy C oraz beta - karotenu. Znajduje się w niej również mnóstwo innych witamin, między innymi A, witaminy z grupy B, E, H oraz K. Szczególnie cenna okazuje się dla kobiet w ciąży, zawiera bowiem bardzo dużo kwasu foliowego wspomagającego rozwój płodu. Brukselka jest ponadto skarbnicą wielu mikroelementów, takich jak potas, magnez, wapń oraz białko.

Udowodniono też naukowo, że brukselka hamuje rozwój komórek nowotworowych i starzenie organizmu. Zaliczana jest dzięki temu do tak zwanych warzyw młodości. Wspomaga odporność i działa przeciwzapalnie. Nie trzeba dodawać, że warzywo to dba o naszą wagę, duża zawartość błonnika czyni brukselkę doskonałą przekąską i składnikiem surówek i zup.
Ja polubiłam brukselkę w zupełnie nowej odsłonie, mianowicie pieczonej. W takiej postaci jest nie tylko zdrowa ale i smaczna. W moim domu chipsy brukselkowe rozchodzą się w mgnieniu oka i z czystym sumieniem mogę je podać dzieciom na drugie śniadanie, podwieczorek lub dodatek do obiadu posypując np. warzywną zupę - krem.
A oto przepis:
- kilka - kilkanaście sztuk brukselki
- oliwa z oliwek
- sól, ulubione przyprawy, np. pieprz, tymianek, mielony czosnek, czubryca zielona.

Brukselki dzielimy na pojedyncze listki (to zajęcie niestety nie należy do super rozrywkowych, powiem więcej - jest mega żmudne :))  i skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy wybrane przyprawy. Następnie delikatnie mieszamy palcami aby przyprawy równomiernie się rozłożyły i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (190 stopni). Najlepiej jeśli chipsy nie będą się ze sobą stykały, lepiej się upieką. Gotowe do spożycia!
W wersji dla małych dzieci można zrezygnować z soli i pozostać wyłącznie przy czubrycy. Z kolei dla miłośników mocnych smaków polecam wypróbować wersję na ostro - z chili.

1 komentarz:

  1. Witaj. Trafilam tu przez BB i z mila checia wyprobuje ten przepis :). Moj mezus uwielbia brukselke to sie ucieszy.

    OdpowiedzUsuń