czwartek, 3 kwietnia 2014

CYNAMONOWIEC

Proponowany dzisiaj cynamonowiec jest kolejnym przepisem, w którym unikam niezdrowych składników. Wszystko razem tworzy pyszny deser, za którym dzieci wprost przepadają. Jak to z murzynkiem bywa można go zajadać z rozmaitymi dodatkami, a naszymi ulubionymi są konfitury śliwkowe lub mus jabłkowy. W przepisie pomijam (jak prawie zawsze) cukier, ale nie znaczy to, że deser nie jest słodki. Słodkości dodaje zastosowany miód oraz karob.
Oczywiście można zrezygnować z któregoś z tych składników, a wprowadzić cukier, czego osobiście nie stosuję i nie polecam.

Moja propozycja cynamonowa brzmi następująco:
- 300 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- miód (u mnie 3 łyżki miodu gryczanego, ale można dodać nawet 5 – 6 łyżek)
- karob (u mnie kopiasta łyżka)
- szklanka mleka
- cynamon (u mnie 3 kopiaste łyżeczki)
- opcjonalnie można dodać pół szklanki cukru nierafinowanego, co doda smaku ale odejmie zdrowia. 

W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy miód i karob. Dokładnie mieszamy nie dopuszczając do zagotowania. Studzimy masę.
Roztrzepujemy jajka, dodajemy na przemian mąkę z sodą i cynamonem oraz masę miodową. Ucieramy mikserem i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem.
Pieczemy około 45 – 50 minut w 175 stopniach. 

6 komentarzy:

  1. Na pewno kiedyś spróbujemy :D Jeszcze nie robiłam nic z mąki gryczanej. Pora to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to apetycznie wygląda i do tego kocham cynamon.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cynamonowe ciasta, będę musiała skorzystać z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za ten przepis. Z ochotą wypróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z konfiturą ze śliwek musi być obłędne!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto z taką ilością cynamonu to pyszne ciasto :-) no i na dodatek jest megazdrowe. Ciekawe jak smakuje, bo do tej pory jadłam te zwykłe ciasta z samymi prawie niezdrowymi składnikami :-)

    OdpowiedzUsuń