Proponowany
dzisiaj cynamonowiec jest kolejnym przepisem, w którym unikam
niezdrowych składników. Wszystko razem tworzy pyszny deser, za
którym dzieci wprost przepadają. Jak to z murzynkiem bywa można go
zajadać z
rozmaitymi dodatkami, a naszymi ulubionymi są konfitury śliwkowe lub mus
jabłkowy. W przepisie pomijam (jak prawie zawsze) cukier, ale nie znaczy
to, że
deser nie jest słodki. Słodkości dodaje zastosowany miód oraz karob.
Oczywiście
można zrezygnować z któregoś z tych składników, a wprowadzić cukier, czego
osobiście nie stosuję i nie polecam.
Moja propozycja cynamonowa brzmi następująco:
- 300 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- miód (u mnie 3 łyżki miodu gryczanego, ale można dodać nawet 5 – 6
łyżek)
- karob (u mnie kopiasta łyżka)
- szklanka mleka
- cynamon (u mnie 3 kopiaste łyżeczki)
- opcjonalnie można dodać pół szklanki cukru nierafinowanego, co doda smaku ale odejmie zdrowia.
W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy miód i karob. Dokładnie
mieszamy nie dopuszczając do zagotowania. Studzimy masę.
Roztrzepujemy jajka, dodajemy na przemian mąkę z sodą i cynamonem oraz
masę miodową. Ucieramy mikserem i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem.
Pieczemy około 45 – 50 minut w 175 stopniach.
Na pewno kiedyś spróbujemy :D Jeszcze nie robiłam nic z mąki gryczanej. Pora to zmienić :D
OdpowiedzUsuńJak to apetycznie wygląda i do tego kocham cynamon.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonowe ciasta, będę musiała skorzystać z przepisu :)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis. Z ochotą wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńz konfiturą ze śliwek musi być obłędne!!!:)
OdpowiedzUsuńCiasto z taką ilością cynamonu to pyszne ciasto :-) no i na dodatek jest megazdrowe. Ciekawe jak smakuje, bo do tej pory jadłam te zwykłe ciasta z samymi prawie niezdrowymi składnikami :-)
OdpowiedzUsuń