wtorek, 29 marca 2016

ŚWIĄTECZNY SCHAB W MARYNACIE MIODOWO - MUSZTARDOWEJ

Trochę poniewczasie, bo święta za nami, ale i na niedzielę przepis świetnie się nada :) Proponuję Wam dziś sprawdzony, pyszniutki sposób na schab pieczony. Zamiast schabu można użyć np. łopatki.

Na przygotowanie marynaty potrzebujemy:
- 1 łyżka miodu (lub dwie w zależności od upodobań do miodu)
- 2 łyżki ostrej, dobrej gatunkowo musztardy (najlepiej miodowej)

- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- dla dodania pikanterii można użyć mielone chili (dużą szczyptę).



Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając wszystkie produkty. 

Schab myjemy, osuszamy i jeśli faszerujemy śliwką (bądź żurawiną, morelą) wówczas nacinamy schab ostrym nożem i "wpychamy" suszone owoce. Następnie tak przygotowane mięso zanurzamy do marynaty. Dokładnie oklepujemy nią mięso i wstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny.

Przed pieczeniem mięso wraz z całą marynatą wkładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy pół szklanki wody. Pierwsze pół godziny pieczemy schab w 200 s
topniach, a następnie zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy około 1,5 godziny nie przykrywając naczynia.


Smacznego!








2 komentarze:

  1. Pychotka! Uwielbiam mięsko ze słodką marynatą! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione, co dwa tygodnie gości na niedzielnym obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń