Potrzebujemy:
- mix ulubionych sałat
- garść pokrojonego ogórka zielonego
- listki marchewki
- kilka sztuk szparagów
- 1 niewielki filet z kurczaka
- kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli
- garść płatków żurawiny
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- sól.
Szparagi obieramy (choć czasem nie obieram jeśli są cienkie i mięciutkie), odcinamy "zdrewniałe" końcówki i kilka minut gotujemy na parze lub w garnku zanurzone do 3/4 wysokości w wodzie.
Kurczaka kroimy w kawałki lub paski, solimy i podsmażamy na patelni lub pieczemy.
Na talerz wykładamy mix sałat, kurczaka, pokrojone szparagi, cebulę, ogórka, marchewkę. Całość posypujemy płatkami żurawiny i polewamy sosem na bazie oliwy i małej ilości octu jabłkowego.
Smacznego!
Ojj smaczne to na pewno jest ! Nie jadłam nigdy takiego połączenia składników :)
OdpowiedzUsuń