O składzie kupnej Nutelli można pisać wiele, bo tyleż tam właśnie jest
składników. Niestety, tych pożądanych i zdrowych jest jak na lekarstwo.
Zaledwie 20% składników to orzechy i kakao, a resztę stanowią wypełniacze w
postaci cukru, oleju roślinnego, serwatki w proszku, mleka w proszku,
emulgatorów i wzmacniaczy zapachu. Taki krem trudno nazwać orzechowo –
kakaowym. Dzieci przepadają za słodkim smakiem tego smarowidła, dlatego
znalazłam sposób na inną – zdrowszą wersję kremu orzechowego.
W przedstawionej
wersji opieram się o migdały, ale tak naprawdę wykorzystać możemy chyba
wszystkie inne orzechy – orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, makadamia itp. Jeśli
chodzi o słodzik to używamy wyłącznie naturalnych produktów – syrop klonowy,
syrop z agawy lub miód. Oczywiście można zastosować cukier, ale wówczas miniemy
się z ideą zdrowego odżywiania. O stopniu rozdrobnienia orzechów decydują
zdolności techniczne naszego blendera – mój woła już o wymianę, dlatego użyłam
gotowej mączki migdałowej. Jeśli Wasz blender ma duże moce przerobowe wówczas z
powodzeniem można wykorzystać całe orzechy, wcześniej prażąc je na suchej
patelni lub w piekarniku.
Składniki kremu orzechowo – kakaowego:
- 150 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 3 łyżki syropu z agawy
- pół szklanki mleka (najlepiej roślinnego).
W mojej kuchni, w której cenię sobie minimalizm, wszystkie składniki
kremu wrzucam do blendera i już po chwili gotowe. Na koniec możemy tylko
sprawdzić stopień dosłodzenia i fakturę kremu. Zapewniam Was, że dzieci będą
zachwycone tym smakiem i szybko zastąpią starą nutellę tą nową – zdrowszą.
Z uwagi na silne alergeny krem orzechowo – kakaowy można wprowadzać do
diety dziecka wykluczając wcześniej alergię na składniki, takie jak orzechy i
kakao. Podajemy na pewno nie wcześniej niż po ukończeniu 1
roku życia.
Oooo spróbuje. Do tej pory robiłam nutelle z daktyli, ale ta wyglada kusząco.
OdpowiedzUsuńnigdy takiej nie jadłam, do tej pory tylko z z cieciorki. chyba się skuszę :0
OdpowiedzUsuńJa robiłam awokadellę - papka z awokado wymieszane z kakao i dosłodzone syropem z agawy.
OdpowiedzUsuńA kiedy będzie mus jaglano-malinowy? ;)
Mus ma mały poślizg, ale jutro już na pewno wystąpi :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie mały poślizg za to mają koktajle, które miały być dzisiaj, a będą pewnie jutro albo w czwartek ;) Jeszcze jedna majówka by się przydała ;)
UsuńKoktajle powiadasz? Uwielbiam!!! Jeszcze powiedz ze zielone?... mmm... czekam!
UsuńAha! Zdarzył się ze szpinakiem, a w planach jest z pokrzywą ;)
UsuńŚwietny przepis, koniecznie muszę spróbować, bo u mnie aż trójka nutello-pożeraczy....którym nutellę kupują od święta, bo właśnie skład mnie odpycha....Taka zdrowsza wersja mnie bardziej przekonuje:)
OdpowiedzUsuńNie znalam wcześniej takiej wersji...
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę ją zrobić dzieciakom.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować połączenia czekolady i miodu! Pomysł pewnego pszczelarza - MIODOCZEKOLADA :) Więcej przeczytacie pod adresem http://www.agropaczka.pl/blog/producenci/krolewskie-miody-pszczele-i-miodoczekolada/
OdpowiedzUsuń