niedziela, 4 maja 2014

DOMOWA NUTELLA



O składzie kupnej Nutelli można pisać wiele, bo tyleż tam właśnie jest składników. Niestety, tych pożądanych i zdrowych jest jak na lekarstwo. Zaledwie 20% składników to orzechy i kakao, a resztę stanowią wypełniacze w postaci cukru, oleju roślinnego, serwatki w proszku, mleka w proszku, emulgatorów i wzmacniaczy zapachu. Taki krem trudno nazwać orzechowo – kakaowym. Dzieci przepadają za słodkim smakiem tego smarowidła, dlatego znalazłam sposób na inną – zdrowszą wersję kremu orzechowego.
W przedstawionej wersji opieram się o migdały, ale tak naprawdę wykorzystać możemy chyba wszystkie inne orzechy – orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, makadamia itp. Jeśli chodzi o słodzik to używamy wyłącznie naturalnych produktów – syrop klonowy, syrop z agawy lub miód. Oczywiście można zastosować cukier, ale wówczas miniemy się z ideą zdrowego odżywiania. O stopniu rozdrobnienia orzechów decydują zdolności techniczne naszego blendera – mój woła już o wymianę, dlatego użyłam gotowej mączki migdałowej. Jeśli Wasz blender ma duże moce przerobowe wówczas z powodzeniem można wykorzystać całe orzechy, wcześniej prażąc je na suchej patelni lub w piekarniku.
 


Składniki kremu orzechowo – kakaowego:
- 150 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 3 łyżki syropu z agawy
- pół szklanki mleka (najlepiej roślinnego).






W mojej kuchni, w której cenię sobie minimalizm, wszystkie składniki kremu wrzucam do blendera i już po chwili gotowe. Na koniec możemy tylko sprawdzić stopień dosłodzenia i fakturę kremu. Zapewniam Was, że dzieci będą zachwycone tym smakiem i szybko zastąpią starą nutellę tą nową – zdrowszą.
Z uwagi na silne alergeny krem orzechowo – kakaowy można wprowadzać do diety dziecka wykluczając wcześniej alergię na składniki, takie jak orzechy i kakao. Podajemy na pewno nie wcześniej niż po ukończeniu 1 roku życia.

11 komentarzy:

  1. Oooo spróbuje. Do tej pory robiłam nutelle z daktyli, ale ta wyglada kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy takiej nie jadłam, do tej pory tylko z z cieciorki. chyba się skuszę :0

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam awokadellę - papka z awokado wymieszane z kakao i dosłodzone syropem z agawy.

    A kiedy będzie mus jaglano-malinowy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mus ma mały poślizg, ale jutro już na pewno wystąpi :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie mały poślizg za to mają koktajle, które miały być dzisiaj, a będą pewnie jutro albo w czwartek ;) Jeszcze jedna majówka by się przydała ;)

      Usuń
    2. Koktajle powiadasz? Uwielbiam!!! Jeszcze powiedz ze zielone?... mmm... czekam!

      Usuń
    3. Aha! Zdarzył się ze szpinakiem, a w planach jest z pokrzywą ;)

      Usuń
  5. Świetny przepis, koniecznie muszę spróbować, bo u mnie aż trójka nutello-pożeraczy....którym nutellę kupują od święta, bo właśnie skład mnie odpycha....Taka zdrowsza wersja mnie bardziej przekonuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znalam wcześniej takiej wersji...

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę ją zrobić dzieciakom.

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam spróbować połączenia czekolady i miodu! Pomysł pewnego pszczelarza - MIODOCZEKOLADA :) Więcej przeczytacie pod adresem http://www.agropaczka.pl/blog/producenci/krolewskie-miody-pszczele-i-miodoczekolada/

    OdpowiedzUsuń