wtorek, 6 maja 2014

MUS JAGLANO - MALINOWY Z PIEPRZEM



Musy jaglane na stałe weszły w kanon śniadań i podwieczorków w moim domu. Prawie zawsze mam ugotowaną kaszę, żeby potem w krótką chwilkę wyczarować z niej coś smacznego dla rodziny. Pamiętając o tym, że kasza to niezwykle zdrowy składnik naszej diety, powinniśmy jak najczęściej włączać ją do codziennych potraw. Zaleca się, aby w diecie kasze pojawiały się codziennie. 

Musy jaglano - owocowe, bo o nich dziś mówię, możemy stworzyć z dowolnych ulubionych owoców i gorąco zachęcam do eksperymentów.Mogą to być jabłka, truskawki, jagody, a nawet owoce egzotyczne, kiwi, banany, pomarańcze. Możemy też wzbogacić mus o siemię lniane, mielone migdały itp.
Ja zaproponuję mus z dodatkiem malin i grubo mielonego pieprzu, ale smaki możemy łączyć dowolnie. Możemy wykorzystać świeże owoce sezonowe, a poza sezonem – mrożone. Ja skorzystałam z pierwszych malin, które pokazały się w osiedlowym warzywniaku i oto dzielę się przepisem:




- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka malin
- szklanka mleka roślinnego
- pieprz czarny grubo mielony


Kaszę dobrze wypłukać i gotować w 2,5 szklanki lekko osolonej wody. Gdy kasza przestygnie dorzucić maliny, sporą ilość czarnego pieprzu, ciepłe mleko i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Gęstość musu regulujemy dodatkiem mleka. Mus można udekorować pokruszonymi herbatnikami i świeżymi malinami.
Moje dzieci preferują zdecydowanie słodki smak musów, dlatego zamiast pieprzu dodaję syrop z agawy.

11 komentarzy:

  1. Wiem, że pewnie roślinne zdrowsze, ale czy można użyć mleka krowiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można mleko krowie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Aniu a jakie mleko roślinne używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola! Używam przeróżne mleka roślinne, bardzo często robię je sama namaczając orzechy/słonecznik/płatki owsiane/sezam/płatki kokosu w wodzie. Następnie je płuczę, dodaję wodę i miksuję. Gotowe.

      Usuń
    2. O tym mleku chętnie bym poczytała. Pisałaś już o tym szerzej tutaj?
      Malina z pieprzem - na początku chciałam się zdziwić, ale zaraz sobie przypomniałam, że ja truskawki kiedyś połączyłam z pieprzem cytrynowym ;)

      A wracając do koktajli. Teraz zaczęłam je robić miksując z nimi namoczone płatki owsiane i żytnie. Tak sobie myślę, że może z jaglaną mogłabym tak samo?

      Usuń
    3. Mleku poświęcę osobny post bo chyba warto. A co do jaglanki to myślę że z powodzeniem może posłużyć jako baza koktajli, podobnie jak musów i innych deserów. Kwestia doboru odpowiedniej konsystencji. Ja robię też np. koktajl z quinoi i wychodzi ok.

      Usuń
  3. umieram z głodu, a tu takie smakołyki:):)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż trudno uwierzyć, że to z kaszy jest zrobione :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, by z kaszy jaglanej zrobić mus, ja robiłam w wersji suchej i trochę mi się przejadła, chętnie spróbuję rozcieńczonej mlekiem i zmiksowanej z owocami. Też się staram wprowadzać kasze do jadłospisu, kiedyś bardzo rzadko jadałam kasze

    OdpowiedzUsuń