sobota, 15 listopada 2014

PLACUSZKI Z MĄKI OWSIANEJ Z GRUSZKAMI

Wokół mąki owsianej trwa wciąż dyskusja czy zawiera gluten czy też nie. Prawdą jest, że zawiera ona białko - aweninę, które może wywoływać nietolerancje pokarmowe, lecz w znacznie mniejszym stopniu niż gluten z pszenicy. Dla osób, które nie muszą restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej, mąka owsiana jest dopuszczalna.
Dzisiejsze placuszki, które chcę Wam zaproponować są proste w przygotowaniu, choć może pojawić się problem z dostępnością mąki owsianej. Ja kupuję ją w InterMarche, ale wiem, że nie jest w każdym sklepie.

Na około 12-14 porcji potrzebujemy:

- 200 g mąki owsianej
- 1 gruszkę
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 10 łyżek (1/4 filiżanki) soku z marchewki
- płaska łyżeczka cynamonu
oraz olej do smażenia - ja użyłam kokosowego.


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę ze szczyptą soli. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W drugiej misce łączymy mąkę, żółtka, gruszkę, sok z marchewki, łyżkę oleju, cynamon. Całość miksujemy, a na koniec delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Placki pieczemy na małej ilości oleju, najlepiej kokosowego lub rzepakowego do zrumienienia.

4 komentarze:

  1. Oj, my kochamy mąkę owsianą, ale odkryliśmy ją dopiero niedawno i nie znamy wielu przepisów na jej wykorzystanie. Ten jest świetny! Na pewno wypróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zapas mąki owsianej :) Ostatnio piekłam bułki, wyszły kamienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam placuszki z bananami i jabłkami, ale z gruszkami jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić. Twoje placuszki wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bosko ;) Trzeba będzie wypróbować tego Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń